Bleekneusjes

Een groeiende tentoonstelling over de bleekneusjes op de Koloniehoek in Bergen aan Zee tijdens de Bergense Kunst10daagse 2016, vrijdag 14 oktober tot en met zondag 23 oktober 2016. Dagelijks te bezoeken tussen 11:00 en 16:00 uur, Verspyckweg 5 (Zeehuis), Verspyckweg 7 (Lighal).

"Het Koloniegebouw voor Jong Nederland", veel fietsers en wandelaars kunnen het niet laten om de woorden op de gevel van het gebouw op Verspyckweg nummer 7 in Bergen aan Zee even hardop te lezen. Vaak volgt een uitleg waar het ooit voor gebouwd is. En die uitleggen zijn zo uiteenlopend dat je er een boek mee zou kunnen vullen. Een Sanatorium, is een veel gehoorde uitleg. Maar dat was het niet. De Koloniehuizen in Egmond en Bergen aan Zee zijn gebouwd om kolonies kinderen in op te vangen. Niet zomaar kinderen, maar zogenaamde bleekneusjes.

Bleekneusjes

Bleekneusjes waren kinderen uit heel Nederland en zelfs van daarbuiten tussen de vier en veertien jaar die op verzoek van een arts naar een vacantie-kolonie gestuurd werden om daar gedurende zes weken of langer aan te sterken. Dat aansterken werd gerealiseerd binnen een strak regime van 'rust, reinheid en regelmaat', wandelen en buitenspelen, gekookte melk met vellen, dikke pap en vele boterhammen. Doel was in het zes wekende durende verblijf zoveel mogelijk aan te komen. Gebeurde dat niet, dan moest je nog eens zes weken.

De Koloniehuizen stonden veelal aan de kust en in de bossen. Egmond was het epi-centrum van de 'vacantie-uitzendingen': in de hoogtijdagen waren er wel elf Koloniehuizen naast nog enkele kinderpensions actief. De vier locaties waar bleekneusjes in Bergen aan Zee werden opgevangen, vormen nog steeds een gezichtsbepalend onderdeel van het kleine kustdorp.

Tijdens de Bergense Kunst10daagse zijn op twee locaties in de Koloniehoek van Bergen aan Zee (de hal van het Zeehuis en de Lighal achter het Koloniegebouw voor Jong Nederland) foto's, bioscoopreclames en ander beeldmateriaal te bekijken uit de Koloniehuisperiode. Iedereen is van harte welkom de tentoonstelling te bezoeken. In het bijzonder worden voormalige bleekneusjes en hun verzorgers uitgenodigd de tentoonstelling aan te doen. In de Lighal zijn journalisten aanwezig om de herinneringen van voormalige bleekneusjes en verzorgers op te tekenen. Meegenomen foto's kunnen op een hoge resolutie worden ingescand en opgenomen in de tentoonstelling.

De foto's en getuigenissen worden opgenomen in de collecties van het Museum van Egmond en het Regionaal Archief Alkmaar en dienen als onderzoeksmateriaal voor het te schrijven toneelstuk 'Bleekneusjes' dat tijdens de Karavaan 2017 in premiere gaat.

Aan de tentoonstelling werken de volgende organisaties en instellingen mee: Stichting Mediaridders, Museum van Egmond, P.W. Janssen's Friesche Stichting, Het Nivon Zeehuis, Gemeente Bergen, Regionaal Archief Alkmaar en Museum Sterkenhuis.

Datum: 
donderdag, september 29, 2016 - 16:15