Kunst10daagse 2014

Wees welkom op de expositie De kraker, de agent, de jurist en de stad in het Solarium aan Zee tijdens de Bergense Kunst10daagse van zaterdag 18 tot en met zondag 26 oktober 2014. Het Solarium maakt deel uit van het ooit gekraakte koloniehuiscomplex 'Voor Jong Nederland' in Bergen aan Zee. De kraak heeft het complex begin jaren tachtig voor de sloop behoed en het gebouw huisvest sindsdien verschillende Bergense kunstenaars, muzikanten en schrijvers. Sinds enkele jaren wonen ook twee van ons, de auteurs van De kraker, de agent, de jurist en de stad, in Jong Nederland. Kortom: we voelen ons er thuis en tonen er jullie graag ons werk!

Uitnodiging-Zwijger-1600px.png

over het boek
De kraker, de agent, de jurist en de stad is een onderzoeksjournalistieke graphic novel. Geschreven door drie journalisten en getekend door drie stripmakers wordt de recente kraakgeschiedenis vanuit drie perspectieven uitgewerkt. In 2010 werd de Wet kraken en leegstand van kracht, waarmee kraken strafbaar werd gesteld. De journalisten onderzoeken de impact hiervan op de betrokken partijen. Onder meer door (oud)krakers, openbaar aanklagers, advocaten, burgemeesters, buurtregisseurs, politieagenten en huiseigenaren te interviewen en zich een tijdlang onder te dompelen in de wereld van hun hoofdpersonages. Het resultaat: een fascinerende blik achter de schermen van onze democratische rechtsstaat.

dia-omslag.png

De kraker, de agent, de jurist en de stad is mei 2014 uitgebracht door uitgeverij Oog en Blik | De Bezige Bij. Een selectie van reacties in de pers.

ISBN 978 90 5492 421 0 | genaaid gebonden | ca. 144 pag. | ca. €19,90

over de auteurs
De onderzoeksjournalisten Marieke Aafjes, Moira van Dijk en Jasmijn Snoijink werken samen vanuit het collectief de Mediaridders en Fast Facts o.a. voor VPRO, NTR, KNAW en Opzij. Maia Matches is striptekenaar, ze maakt boeken in eigen beheer en is initiatiefnemer van de Amsterdamse stripkranten Wat Wil West en Orient X Press. Sjoerd Kaandorp werkt als illustrator, animator en vormgever voor een breed scala aan (kinder)media. Aart Taminiau werkt als illustrator en animator voor onder meer Kassa Groen, Naturalis en De Wereld Draait Door.

openingstijden
De expositie is tijdens de Bergense Kunst10daagse van zaterdag 18 tot en met zondag 26 oktober dagelijks te bezoeken tussen 12:00 en 17:00 uur.

Expositie 'De kraker, de agent, de jurist en de stad' | zaterdag 18 oktober tot en met zondag 26 oktober | dagelijks tussen 12:00 en 17:00 uur | Solarium aan Zee | Verspyckweg 7s | 1865 BJ | Bergen aan Zee

kraakdossier-spread_6-7.png
Uit De kraker, de agent, de jurist en de stad, tekenwerk Maia Matches, scenario Moira van Dijk

kraakdossier-spread_8-9.png
Uit De kraker, de agent, de jurist en de stad, tekenwerk Aart Taminiau, scenario Jasmijn Snoijink

kraakdossier-spread_14-15.png
Uit De kraker, de agent, de jurist en de stad, tekenwerk Sjoerd Kaandorp, scenario Marieke Aafjes, Moira van Dijk en Jasmijn Snoijink